De band tussen je fiets en de weg

George Vlaar Tweewielers

Tips voor de kwaliteit van fietsbanden
George Vlaar Tweewielers U denkt waarschijnlijk niet veel na over uw fietsbanden. Totdat het een lekke band heeft en je het vervloekt. Toch is het de moeite waard om op te letten, zelfs als er geen problemen zijn. Uw band verbindt uw fiets met de weg. Het zorgt ervoor dat je soepel kunt rijden en niet bij de minste hobbel over het stuur vliegt of bij elke bocht op je hoofd glijdt. Tijd voor een relatie met uw fietsband!

George Vlaar Tweewielers

De meeste fietsen hebben twee banden op elk wiel: een binnenband en een buitenband. De binnenband is de band die lucht bevat en een ventiel heeft om die lucht te laten ontsnappen. Deze luchtlaag fungeert als een soort buffer tussen uw fiets en de weg. De buitenband beschermt uw binnenband tegen de effecten van het wegdek en de rest van de wereld. Er bestaan ook speciale tubular banden, maar die zitten vooral op mountainbikes en andere sportfietsen. U kunt zien welke band u nodig heeft door naar uw oude band te kijken. Een inchmaat en een breedtemaat zijn aangegeven op de zijwanden.

Geschikt loopvlak

Net als autobanden en goede schoenen hebben fietsbanden een profiel. Dit profiel biedt grip op alle soorten ondergrond. Maar je hoeft niet per se overal profiel te hebben. Als u alleen op asfalt rijdt, volstaat een klein profiel of helemaal geen profiel. Hoe meer oppervlak je band de weg raakt, hoe meer grip je hebt. En het profiel vermindert de grip op glad asfalt.

Als u veel off-road rijdt of als het glad is, is een goed profiel zeer nuttig. Anders glijdt het heel gemakkelijk uit de hoeken. In het algemeen bevindt het profiel van uw band zich voornamelijk aan de buitenkant, waar het de weg raakt waarover u rijdt. Mountainbikes hebben ook een profiel aan de zijkant van de band, zodat ze voldoende grip hebben in de bochten en niet op elk bospad tegen een boom botsen. In de wintermaanden, wanneer de weg glad kan zijn door bladeren, sneeuw of ijs, hebben auto’s vaak winterbanden. Deze hebben meer profiel. Moet je vaak door de kou fietsen? Tegenwoordig zijn er ook winterbanden voor je fiets. Ze zijn gemaakt van speciaal rubber dat zelfs bij lage temperaturen zacht blijft.

Bandenspanning

Om vlot te kunnen fietsen, moet je voldoende lucht in je banden hebben. Dit zorgt voor de juiste bandenspanning. U kunt deze druk zelf aflezen op de betere fietspompen, maar u kunt hem ook gewoon voelen. Als je maar met moeite in je band kunt knijpen, is het moeilijk genoeg. Hoeveel u uw band moet oppompen, hangt onder meer af van het type band. Hoe dunner uw band, hoe meer u hem moet oppompen. Voor een normale stadsfiets ligt de ideale bandenspanning tussen 3,5 en 4,5 bar.

Het is belangrijk dat u uw banden regelmatig oppompt. Zachte banden zijn namelijk vatbaarder voor lekrijden en slijtage. Ze laten je fiets ook veel harder trappen. Op een elektrische fiets zorgen zachte banden er ook voor dat de accu sneller leeg is. Dus door ze elke maand weg te pompen bespaar je een hoop moeite!

Werken aan de band

Is de band tussen jou en je fiets niet meer zo goed of wil je eindelijk het lek laten repareren? Kom binnen of bel ons om een afspraak te maken. Wij helpen u weer op weg!

Happy Reading!!!!
Back To Top